Nie jesteś zalogowany na forum.
Strony: 1
Wątek zamknięty
Hejo
1. Ile masz lat?
Obecnie mam 22 lata.
2. Twoja najwyższa, najniższa i obecna waga oraz wzrost.
Najwyższa waga to dokładnie 92,1 kg. Najniższa osiągnięta to 58,1 kg. W tym momencie na wadze mam 74,7 kg, a wzrost to 163 cm.
3. Twój cel (wagowy).
Takim największy marzeniem jest dla mnie chociażby waga 55kg, a później utrzymanie takiej wagi już zawsze.
4. Jak wygląda Twoje odchudzanie i jak długo trwa? Podaj swój przedział kaloryczny.
Pierwszy raz spotkałam się z Aną jakieś 6 lat temu i od tamtej pory w tym trwam. Jest to mój sposób na życie i najlepsza ucieczka od świata.
Nie jestem fanką diet internetowych, nigdy nie umiałam się ich trzymać. Zazwyczaj z rana sama sobie ustalam dzienny limit kaloryczny, który jest po prostu uzależniony od samopoczucia fizycznego i tego czy danego dnia przewidziany mam trening. Przedział kaloryczny jest szeroki, bo w dni, gdy wiem, że zupełnie nic robić nie będę jem jakieś 1000 kcal, a jak wiem, że czeka mnie bardzo ciężki i bardzo aktywny dzień jest to nawet ponad 1800 kcal. Nie chcę doprowadzić ciała do złego stanu, więc gdy wiem, że będę potrzebować dużo energii pozwalam sobie na więcej jedzenia.
5. Czym dla Ciebie jest "Pro-Ana"?
Jest to po prostu sposób na życie. Nie chwilowa dieta czy chęć bycia cały czas chudszą. Nie widzę tego jako anoreksji, choroby, a po prostu styl bycia. Jest to dążenie do wyznaczonego celu, upartość w dążeniu do ideału. Wymaganie od siebie czegoś więcej, bo wszyscy jesteśmy w stanie dużo osiągnąć, byleby mieć siłę w tym trwać. Jest to też świetne pocieszenie, gdy całe życie ci się wali, masz trudny okres, to Ana jest w stanie pocieszyć. Bo niczego dookoła nie jesteś w stanie kontrolować, ale możesz kontrolować samą siebie. To bardzo podbudowuje.
6. Czy byłeś/aś kiedykolwiek na forum o takiej tematyce? Jeśli tak, to dlaczego już do niego nie należysz?
Byłam raz członkiniom forum, jednak po prostu przestało być ono aktywne, coraz mniej osób wchodziło i dodawało wpisy. Takim sposobem umarło śmierciom naturalną.
7. Jakie masz oczekiwania wobec forum i co chcesz w nie wnieść?
Oczekuję wsparcia i to wsparcie chcę dawać innym. Dać innym poczucie, że nie są same i są inne osoby, które uważają tak samo i chcą im pomóc.
8. Opowiedz coś o sobie
Jejku, nigdy nie lubiłam tego typu pytań, bo nigdy nie umiem powiedzieć wtedy nic ciekawego. Jestem studentką Rachunkowości, równocześnie pracuję jako kadrowa. Uczę się dopiero, ale moim celem zawodowym jest mieć własną firmę, chociaż większość mi mówi, że to zbyt ambitne. Jeśli chodzi o charakter to raczej wszędzie jest mnie pełno, wiecznie uśmiechnięta i pozytywna do ludzi. Chyba jeszcze nikt z mojego otoczenia nie widział mnie smutnej czy załamanej, staram się nie pokazywać tego ludziom. Ale lubię też posiedzieć sama w domu, oglądać romantyczne filmy z moim kotem na kanapie zawinięta w koc.
Jeśli mam być szczera, to waga jest stąd, że rok temu na jakiś czas przestałam się kontrolować. Był to moment, gdy mój kuzyn zmarł na nowotwór, długo się z tym męczył, a ja po jego śmierci miałam wszystko w nosie i straciłam kontrolę. W pół roku przytyłam ponad 10 kg. Teraz przebolałam to, chcę wrócić do tego jaka byłam wtedy. A jestem tu, bo chyba też szukam wsparcia w tym wszystkim.
Dla mnie jest okej Czuje dużą rozwagę w Twoich słowach i mam wrażenie, że sporo już w życiu przeszłaś.
Okej, od teraz będę tylko całkowicie szczera. Trochę głupio było mi od razu napisać o moim załamaniu.
Co do pytania, Pro Ana objawia się byciem niesamowitą perfekcjonistką. Uważam, że w życiu trzeba dążyć do ideału w każdym aspekcie życia. Bardzo walczę z leniwością, nie ważne jak bardzo zmęczona jestem, gdy postanowiłam, że dzisiaj coś zrobię to mam to zrobić. Objawia się to też dbaniem po prostu o moje otoczenie, ma być czysto i przytulnie, dbam też bardzo o relacje z ludźmi, staram się też pracować nad moimi wadami charakteru. Gdy byłam młodsza często wytykali mi, że jestem trochę przemądrzała. Obecnie taka nie jestem, dbam o to, żeby zmieniać wszystkie według mnie niewłaściwe moje zachowania
Strony: 1
Wątek zamknięty